29Ekim Açık Kaynak açılış Akademik Bilişim 2012 Akademik Bilişim 2012 Uşak akgül all Alt+Ctrl+Delete altlinux Anatolya installer apache apache2 arm AtlantiS autoindex backup bağlantı banana bash bash script belediye betik bind9 boot bootloader bootparametre böl burg cache canlicdrom cdrom centos CHKUSER chrome clone clonezilla CloneZilla ile Remote Disk Clone işlemi cron crontab çöp dd denizaltı denizaltı kablo Desteği destek Dil Disk disk eklemek disket dizin şifreleme django djb dkim dns DNS sistemi docker Domain download drbl dvd e-posta eğitim eklenti EniXma eposta eQmail esxi ev ev almak fail2ban fake fakemail feed feedbro ffmpeg find Firefox format fortran free FreeBSD freenas ftp full backup Gazze Genel Gentoo Getgnu.org gezegen git github gitweb Gmail gnupg Gökşin Akdeniz görev Görsel gpg grub grub2 günlük Güvenlik Hacker harddisk hizmet hosting id_rsa imap index indimail indir internet ipv4 ipv6 iso israil İşletim Sistemi kablo KAMP kernel kernellogo kesin çözüm key klonlamak komut konsol koruma lampp. httpd lilo link linux liste listeci listmanager live livecd LKD loader login logo LVM mail mail hosting Mail-in-a-Box mailcow mailman mailserver mandriva-tr.org matrax Mint mirror mlmmj modül MTA multisite mustafa akgül Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müteahhit mx MySQL netinternet Netqmail network nfs nginx ngrok not.py online radyo opendkim openssl önyükleme özgür yazılım panel pano pardus parola paste patch paylaşım pdf perl pfsense pfsense full backup phpmyadmin pi plan Planet planetplanet plesk pop3 poste.io postfix postfixadmin proje proxy putty python qmail qmailtoaster randmap Ras webserver Raspberry pi Raspberry Pi raspi rawdisk recovery remote repository resim resimler rss rsync rsyncd rsyncd etiketi s/qmail Saldırı Samba screen script sendonly smtp server senronizasyon server servis shell sistem Slackarm slackware Slackware slackware-live slackware.org.tr slackware arşiv httrack truva linux hatıralar slacky.eu SMF SMF türkçe karakter problemi smtp sosyal ağ spam spf sql backup sqlite sqlite3 sqlite3 to wordpress ssh ssh_key ssh-key SSL ssl sertifika subversion sudo sunucu svn swap swapfile syslinux system system images şifreleme takasfile Tatil Tavuk Teneke Kebabı Tenekede Tavuk theme thunderbird TightVNC tmux Tokat Kebabı tokat kebabı sobası etiketi Trash Trash-cli Truva Linux truvalinux Turkcell tuxweet Türkçe türkiye ubuntu unban UNIX uzak varnish veri Virtualbox vmware Vodafone vps Vsftp vsftpd Wampp web Web server web Sunucu webp webserver webserver Akıllı Tahta wget WINN Windows wordpress Wordpress wordpress multisite www xampp Xnest yansı yansılama yansılamak yapıştır yazmak Yedekleme Yemek zulüm

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme


 
 
Pdf Dosyası: https://caylakpenguen.files.wordpress.com/2022/12/clonezilla_server_ile_ag_uzerinden_coklu_imaj_yukleme.pdf

Kaynak Site: http://www.musabyardim.com/clonezilla-server-ile-ag-uzerinden-coklu-imaj-yukleme/

Clonezilla Server ile aynı ağ üzerinde bulunan birden fazla istemciye aynı anda imaj yükleyebilirsiniz. Bunun için gerekli tüm bileşenleri içerisinde barındıran DRBL (Diskless Remote Boot in Linux) sunucusunu kullanabilirsiniz. DRBL sunucusunun iki şekilde kullanımı vardır.

 

a- Debian, Redhat, Ubuntu, Fedara, Centos, Suse gibi linux türevi işletim sistemleri üzerine DRBL kurulumunu yaparak kullanabilirsiniz.

b- DRBL sunucusuna ait tüm bileşenleri içeren canlı(live) olarak hazırlanan sistemi cd/dvd veya usb belleğe yazarak kullanabilirsiniz.

Bu makalede ikinci yöntem kullanılacaktır.

 

1- Ön Hazırlık

-DRBL canlı(live) işletim sistemini http://drbl.org/download adresinden indirebilirsiniz. Bu makale hazırlanırken “DRBL-live-xfce-2.1.2-7-amd64” sürümü kullanılmıştır.

-İndirdiğiniz iso dosyasını sisteminizi boot edebilmek için cd/dvd veya usb belleğe yazınız.

-İmaj yüklemek istediğiniz bilgisayarların PXE/Ethernet Kartı üzerinden boot özelliğinin olduğunu kontrol ediniz.

-Yüklemek istediğiniz imajı hazır hale getiriniz. (Hazırda imajınız bulunmuyorsa bu yazıdan faydalanarak imaj alabilirsiniz.)

-Aşağıdaki şemada gördüğünüz yapıyı hazır hale getiriniz.


0Şekil 1- Örnek kurulum şeması






2- Clonezilla Server’ın Yapılandırılması
-Sunucu olarak kullanmak istediğiniz sisteminizi hazırladığınız cd/dvd veya usb bellek ile başlatınız. Açılan sisteminizde karşınıza gelen DRBL grub ekranından “DRBL Live (Default settings)” seçeneğini seçiniz.



1Şekil 2- DRBL açılış ekranı


-Dil seçimi, klavye düzeni gibi seçenekleri seçtikten sonra sistemin grafik ekranda başlaması için 0 (sıfır) ‘a basarak devam ediniz.


2Şekil 3- Açılış modu seçim ekranı




-Açılan grafik arayüzünde masaüstünde bulunan “Clonezilla server” ‘ı başlatınız.


3Şekil 4- DRBL arayüzü


-Sunucunun ethernet kartına sabit ip vermek için “static” seçeneğini seçiniz.


4Şekil 5- Ethernet kartı yapılandırma modu seçim ekranı


-DRBL server üzerindeki dhcp konfigürasyonundaki ip aralığı 192.168.100.0 – 192.168.100.100 olarak belirlendiği için sizde aynı subnette bulunan bir ip atayınız.


5Şekil 6- Ethernet kartına ip atama ekranı


-Netmask, Default Gateway ve Nameserver bilgilerini giriniz.

Netmask : 255.255.255.0 – Gateway : 192.168.1.254 – Nameserver : 8.8.8.8

-Kullanıcıların PXE/Etherboot üzerinden bağlantı sağlayacağı gibi bilgiler içeren adımı “Y” tuşuna basarak onaylayınız.

-Yüklenecek imajın harici bir diskte tutulduğunu varsayarak bu diski sisteme bağlamak için “local dev” seçeneğini seçiniz.


7Şekil 8- Yüklenecek imajın sisteme nasıl bağlanacağını seçme ekranı


– Yüklemek istediğiniz imajın bulunduğu diski sunucuya bağlayınız. Sisteme bağlanması için 5sn bekleyiniz ve  devam ediniz.


8Şekil 9- İmajın bulunduğu diski sisteme bağlama ekranı


-Sunucuya bağladığınız ve yüklemek istediğiniz imajın içerisinde bulunduğu diski seçiniz.


9Şekil 10- İmajın bulunduğu diski seçim ekranı


-Disk içerisinde yüklemek istediğiniz imajın bulunduğu dizini seçiniz.


10Şekil 11- İmajın bulunduğu dizini seçme ekranı


-Sistem diski kullanım bilgilerini veren 2 adet bilgi ekranınıda onaylayarak geçiniz.



-Tüm kullanıcılarda geçerli olması için “All Select all the clients” seçeneğini seçiniz.


11Şekil 12- Kullanıcı seçim ekranı


-Expert modu seçerek devam ediniz.


12Şekil 13- Mod seçim ekranı


-İmaj yükleme işlemi yapmak için “restore-disk” seçeneğini seçiniz.


13Şekil 14- Clonezilla Server imaj alma-yükleme modu seçimi


-Şekilde gördüğünüz seçenekleri seçerek devam ediniz. Ayrıca yüklemek  istediğiniz imaj Windows imajı ise ve kuracağınız imajların farklı hostnamelere sahip olmasını istiyorsanız “-hn0 PC” veya “-hn1 PC” seçeneklerinden birisini de aktif hale getirebilirsiniz.


14Şekil 15- Alınacak imajın özelliklerini seçim ekranı


-Disk bölümü oluşturma seçeneklerinden default olan “Use the partition table from the” seçeneğini seçiniz.


15Şekil 16- Farklı modlarda disk bölümü oluşturma ekranı


-DRBL’in farklı bir özelliği ile ilgili olan bu adıma imaj yükleme işleminde gerek duyulmayacağı için “Skip this option” seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçiniz.


16Şekil 17- DRBL sunucusunun farklı özelliklerinin kullanılabileceği ekran


-İmaj yükleme işlemi bittikten sonra imaj yüklenen sistemlerin yapmasını istediğiniz işlemi seçiniz.

reboot: İşlem bitince bilgisayarı yeniden başlatır.
poweroff : İşlem bitince bilgisayarı kapatır.
choose: İşlem bitince ne yapmak istediğinizi seçmenizi bekler.
true: İşlem bitince herhangibir işlem yapmaz.


17Şekil 18- İmaj yükleme işlemi bittikten sonra yapılması istenilen işlemi seçme ekranı




-Yüklemek istediğiniz imaj dosyanızı seçiniz.


18Şekil 19- İmaj dosyası seçme ekranı


-İmajın yükleneceği hedef diskteki bölümü seçiniz.


19Şekil 20- Disk bölümü seçme ekranı


-Birden fazla kullanıcıya imaj yükleyebilmek için “multicast restore” seçeneğini seçiniz.


20Şekil 21- İmaj yükleme modu seçim ekranı


-Birden fazla kullanıcıya imaj yüklemek için 3 ayrı seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden size uygun olanı seçip devam ediniz. (Bu makalede “clients+time-to-wait” seçeneği seçilmiştir.)

Clients+time-to-wait: İmaj yükleme işlemine başlamadan önce belirlenen kullanıcı sayısı ve belirlenen zaman diliminin tamamlanmasını bekler.

Time-to-wait: İmaj yükleme işlemine başlamadan önce belirlenen zamanı bekler.

Clients-to-wait: İmaj yükleme işlemine başlamadan önce belirlenen kullanıcı sayısını bekler.


21Şekil 22- İmaj yükleme işlemi sırasında kontrol edilecek parametrelerin belirlenmesi


-İmaj yükleme işlemine başlamadan önce beklenilecek kullanıcı sayısını giriniz. Bu sayı kadar kullanıcıdan istek gelmediği sürece imaj yükleme işlemi başlamayacaktır.


22Şekil 23- İmajın yükleneceği kullanıcı sayısı


-İmaj yükleme işlemine başlamadan önce beklenilecek zamanı saniye cinsinden yazınız. Belirlediğiniz süre geçmeden imaj yükleme işlemi başlamayacaktır.


23Şekil 24- İmajın yüklenme işlemine başlamayı bekleme süresi


-DRBL ortamının hazırlanması, Clonezilla Serverın başlatılması ve DHCP servisi ile ilgili bilgi veren aşamayı onaylayarak geçiniz.


24Şekil 25- Servislerin başlaması ile ilgili bilgi ekranı


-İmaj yüklemek istediğiniz kullanıcıların aynı ağa bağlı olduğunu kontrol ediniz ve bu adımı da onaylayınız.


25Şekil 26- Ağ bağlantısı kontrol ekranı




-Clonezilla Server belirlediğimiz imajı kullanıcılar tarafından yüklemeye hazır hale getirdi ve kullanıcıların bu imajı yüklemesini beklemektedir. İmaj yükleme işleminiz bitmeden önce bu ekranı kapatmamanız gerekmektedir. İmaj yükleme işlemi bittikten sonra imaj yükleme işlemi ile ilgili bilgiler bu ekran üzerinden size verilecektir.


26Şekil 27- Clonezilla Serverın hazır olduğu bilgisini veren ekran


3- İstemci Bilgisayarlara İmaj Yüklenmesi

CloneZilla Server tarafından yüklenmek üzere hazırladığımız imajı bilgisayarlara yüklemek için imajı yüklemek istediğimiz bilgisayarların ethernet  üzerinden boot olma özelliğine sahip olmaları gerekmektedir. Bu özelliğe sahip olmayan bir bilgisayara bu şekilde imaj yüklemeniz mümkün olmayacaktır.

-Bilgisayarınızın “BIOS” bölümüne girerek Boot bölümünden ilk seçenek network kartınız olacak şekilde yapılandırınız.


27Şekil 28- BIOS yapılandırması


-Ethernet kartınız üzerinden boot olan bilgisayarınız açıldığında ağınızda bulunan dhcp sunucusundan bir ip alacak ve CloneZilla Server ile haberleşmeye başlayacaktır.


28Şekil 29- Ethernet kartı üzerinden boot ekranı


-CloneZilla Server ile haberleşmeye başlayan bilgisayarınız DRBL ‘in sağladığı grub ekranına geldiğinde aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi yüklemek istediğiniz imajı seçebileceğiniz bir seçenek olacaktır. Bu seçeneği seçerek devam ediniz.


29Şekil 30- Yüklemek istediğiniz imajı seçme ekranı


-Bilgisayarınızda bulunan diskteki verilerin silineceği uyarısını “y” tuşuna başarak onaylayınız.


30Şekil 31- Verilerin silineceği bilgisini veren uyarı ekranı


-İmaj yükleme işlemi başladıktan sonra aşağıdaki şekilde yükleme detayları ile ilgili bilgi veren ekranı görebilirsiniz.


31Şekil 32- İmaj yükleme durum ekranı


Kullanıcılara imaj yükleme işlemi bittikten sonra DRBL arayüzünde açık olan konsolda yükleme işleminin sonucuna ait bilgiler verilecektir.  İmaj yükleme işlemi bittikten sonra DRBL sunucusunu kapatabilirsiniz.

Kaynaklar :

[http://drbl.org/]

[http://clonezilla.org/]


Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.