29Ekim Açık Kaynak açılış Akademik Bilişim 2012 Akademik Bilişim 2012 Uşak akgül all Alt+Ctrl+Delete altlinux Anatolya installer apache apache2 arm AtlantiS autoindex backup bağlantı banana bash bash script belediye betik bind9 boot bootloader bootparametre böl burg cache canlicdrom cdrom centos CHKUSER chrome clone clonezilla CloneZilla ile Remote Disk Clone işlemi cron crontab çöp dd denizaltı denizaltı kablo Desteği destek Dil Disk disk eklemek disket dizin şifreleme django djb dkim dns DNS sistemi docker Domain download drbl dvd e-posta eğitim eklenti EniXma eposta eQmail esxi ev ev almak fail2ban fake fakemail feed feedbro ffmpeg find Firefox format fortran free FreeBSD freenas ftp full backup Gazze Genel Gentoo Getgnu.org gezegen git github gitweb Gmail gnupg Gökşin Akdeniz görev Görsel gpg grub grub2 günlük Güvenlik Hacker harddisk hizmet hosting id_rsa imap index indimail indir internet ipv4 ipv6 iso israil İşletim Sistemi kablo KAMP kernel kernellogo kesin çözüm key klonlamak komut konsol koruma lampp. httpd lilo link linux liste listeci listmanager live livecd LKD loader login logo LVM mail mail hosting Mail-in-a-Box mailcow mailman mailserver mandriva-tr.org matrax Mint mirror mlmmj modül MTA multisite mustafa akgül Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müteahhit mx MySQL netinternet Netqmail network nfs nginx ngrok not.py online radyo opendkim openssl önyükleme özgür yazılım panel pano pardus parola paste patch paylaşım pdf perl pfsense pfsense full backup phpmyadmin pi plan Planet planetplanet plesk pop3 poste.io postfix postfixadmin proje proxy putty python qmail qmailtoaster randmap Ras webserver Raspberry pi Raspberry Pi raspi rawdisk recovery remote repository resim resimler rss rsync rsyncd rsyncd etiketi s/qmail Saldırı Samba screen script sendonly smtp server senronizasyon server servis shell sistem Slackarm slackware Slackware slackware-live slackware.org.tr slackware arşiv httrack truva linux hatıralar slacky.eu SMF SMF türkçe karakter problemi smtp sosyal ağ spam spf sql backup sqlite sqlite3 sqlite3 to wordpress ssh ssh_key ssh-key SSL ssl sertifika subversion sudo sunucu svn swap swapfile syslinux system system images şifreleme takasfile Tatil Tavuk Teneke Kebabı Tenekede Tavuk theme thunderbird TightVNC tmux Tokat Kebabı tokat kebabı sobası etiketi Trash Trash-cli Truva Linux truvalinux Turkcell tuxweet Türkçe türkiye ubuntu unban UNIX uzak varnish veri Virtualbox vmware Vodafone vps Vsftp vsftpd Wampp web Web server web Sunucu webp webserver webserver Akıllı Tahta wget WINN Windows wordpress Wordpress wordpress multisite www xampp Xnest yansı yansılama yansılamak yapıştır yazmak Yedekleme Yemek zulüm

vsftpd ile FTP Sunucu Kurulumu - Centos


vsftpd


FTP Nedir?


File Transfer Protocol’ün kısaltması olan FTP adından da anlaşılabileceği gibi internetin ilk standartları arasında yer alan dosya transfer protokolüdür. İstemci-sunucu mimarisinde çalışarak ağ üzerinden kolaylıkla dosya alma ve gönderme işlemlerinin yapılmasına olanak sağlar. FTP sunucularından dosya transferi işlemlerini gerçekleştirmek için Windows kullanıcıları WinSCP‘yi Mac OS kullanıcıları da FileZilla‘yı tercih edebilirler.

vsftpd Nedir?


Başta FTP üzerindeki veri trafiğinin şifrelenmemesi, bounce saldırıları ve packet capture gibi çeşitli açıklardan dolayı güvenlik amacıyla
SSL / TLS ile güçlendirilmiş FTPS veya SSH kullanarak transfere izin veren SFTP gibi daha güvenli dosya transfer protokollerinin kullanımı önerilmektedir. vsftpd (very secure FTP daemon) ise güvenlik, performans ve kararlılık açısından kabul görerek yaygın bir şekilde Unix tabanlı sistemlerde kullanılan bir FTP sunucusudur. Özellikle isminin de belirtmiş olduğu üzere güvenlik alanına odaklanarak diğer FTP sunucuları tarafından sunulmayan pek çok özelliği desteklemektedir.

vsftpd’nin Kurulumu ve Yapılandırılması


CentOS için hazırladığım bu rehberde kurulum için ilk olarak aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz:
sudo yum install vsftpd

Oldukça basit olan kurulum işleminden sonra vsftpd’i yapılandırmak için “/etc/vsftpd/” konumu altında yer alan “vsftpd.conf” dosyasını açarak aşağıda yer alan parametreleri güvenlik amacıyla sırasıyla güncelliyoruz:
vi /etc/vsftpd/vsftpd.conf

 

FTP sunucunuz sadece belirli kullanıcılara hizmet vermesi için anonim opsiyonunu kapatıyoruz:
anonymous_enable=NO

 

Anonim yerine kullanıcı adıyla giriş yapılabilmesi için aşağıdaki parametreyi değiştiriyoruz:
local_enable=YES

 

Son olarak her kullanıcının kendi dizininde işlem yapması için aşağıdaki değişikliği yaparak dosyayı kaydediyoruz:
chroot_local_user=YES

 

vsftpd’yi sunucunun her yeniden başlatma işleminden sonra tekrar çalışması için yapılandırmayı unutmayalım:
sudo chkconfig vsftpd on

 

vsftpd’de Kullanıcı Ekleme ve Şifre İşlemleri


vsftpd’nin CentOS 6.4 ve üzeri sürümlerinde kullanıcı eklemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
sudo adduser kullaniciadi

 

Benzer şekilde eklediğimiz kullanıcı için şifre belirlemek için aşağıdaki komuttan yararlanabiliriz:
sudo passwd kullaniciadi

 

digitalocean-101-19

vsftpd’de önce kullanıcı adı oluşturduk ve sonrasında da bu kullanıcı için şifre belirledik.




SFTP ile İlk Bağlantının Gerçekleştirilmesi


vsftpd’nin kurulum sonrasında da kullanıcı ekleme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra Windows kullanıcıları WinSCP‘yi Mac OS kullanıcıları da FileZilla‘yı kullanarak sunucularına erişebilir. Windows kullanıcıları için WinSCP üzerinden örnek verecek olursak uygulamayı açtıktan sonra sol taraftaki “New Site” seçeneğine gelerek “File protocol” altından SFTP seçimini yapıp sonrasında da IP adresi ve kullanıcı adı bilgilerini doldurarak SFTP üzerinden sunucularına bağlanabilirler. Buradaki “Save” opsiyonu ile bu yapılandırmayı kaydederek uygulamayı daha sonra açtığınızda da kolaylıkla bağlantı kurabilirsiniz. FileZilla kullanıcıları da benzer şekilde uygulama üzerinden ilk bağlantılarını gerçekleştirebilir.





digitalocean-101-20


WinSCP’yi açtıktan sonra bağlantı kurmak için gerekli bilgileri giriyoruz…




digitalocean-101-21



vsftpd ile bağlantı kuruluyor…


 

 

digitalocean-101-22


İşlem tamamdır! vsftpd sunucumuza SSH üzerinden başarıyla bağlandık…



vsftpd’de SSL/TSL Ayarları


SFTP yerine FTPS’yi tercih edecek olursanız vsftpd’deki SSL / TSL için gerekli olan yapılandırmayı aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak sertifika dosyasını yaratacağımız alt klasörü oluşturalım:
sudo mkdir /etc/ssl/private

 

Sonrasında ise aşağıdaki komut ile sertifika ve anahtarı yaratabilirsiniz. Yalnız bu komutu çalıştırdıktan sonra istenen bilgileri doldurmanız gerekiyor burada en son çıkan “Common Name” bölümüne mutlaka sunucunuzun IP adresini yazmayı unutmayın aksi takdirde hata alacaksınız:
openssl req -x509 -nodes -days 365 -newkey rsa:1024 -keyout /etc/ssl/private/vsftpd.pem -out /etc/ssl/private/vsftpd.pem

 

FTP sunucusunu SSL / TSL’i destekleyecek şekilde yapılandırmak için aşağıdaki dosyayı açalım:
vi /etc/vsftpd/vsftpd.conf

 

Dosyanın sonuna inerek sertifika ve anahtar bilgilerinin hangi dosyada bulunduğunu belirtmek için aşağıdaki satırları ekliyoruz:
rsa_cert_file=/etc/ssl/private/vsftpd.pem
rsa_private_key_file=/etc/ssl/private/vsftpd.pem

 

Sonrasında ise dosya içerisine aşağıdaki parametreleri ekliyoruz:
ssl_enable=YES
allow_anon_ssl=NO
force_local_data_ssl=YES
force_local_logins_ssl=YES

 

SSL yerine TLS’in kullanımı için aşağıdaki satırları dosyaya kopyalıyoruz:
ssl_tlsv1=YES
ssl_sslv2=YES
ssl_sslv3=YES

 

Son olarak aşağıdaki parametreleri de dosyaya ekleyerek kayıt ediyoruz:
require_ssl_reuse=NO
ssl_ciphers=HIGH

 

Yaptığımız değişikliklerin geçerli olması için vsftpd’yi yeniden başlatalım:
sudo /etc/init.d/vsftpd restart


Kaynak: http://naciyuksel.com

kolay gelsin.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus][spotim]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.